tiistai 29. marraskuuta 2005

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2001

Pullosta lasiin valuu tummaa ja vaikuttavan syvän punaista nestettä. Viinille pitää antaa reilusti aikaa, ennen kuin tuoksut ja maku alkavat vapautua (Eli viinissä on selkeästi varastointipotentiaalia). Tovin kuluttua voi viinin tuoksusta aistia kypsää kirsikkaa ja viinin koko olemus huokuu tasapainoa. Mikään tuoksu ei erityisesti pistä nenään, vaan kokonaisuus tuoksuu hillityn tyylikkäältä. Maistettaessa viiniä ensimmäinen huomiota herättävä asia on sen pehmeys ja kuinka se levittyy tasaisesti makuhermoja hyväillen suuhun. Maku on erittäin pitkä, niin silkkisen tasapainoinen ettei sitä harjaantumaton arvostelija osaa muuta kuin pyöreäksi kuvailla. Pitkään kielellä viipyvästä jälkimausta tulee mieleen auringon paahtama aavikko.

Ripassa valittiin viini-lehden vuoden viiniksi 2005, ja paikkansa se kyllä lunastaa. Erinomainen viini, joskin laadusta joutuu myös hiukan maksamaan. Hintansa väärtti ehdottomasti. Tätä täytyy ostaa varastoon, sillä alkuvuodesta nautittuun pulloon verrattuna viini on hieman jo tasaantunut ja parhaat vuodet taitaa olla vielä edessä.

4,5 pistettä viidestä.

Alkosta, 17,43e 0,75l

sunnuntai 27. marraskuuta 2005

Viinikaapin lämpötiloista

Samsungin viinikaappi toimii edelleen, ja vaikka onkin varustettu vain yhdellä lämpötilavyöhykkeellä, voi laitetta käyttää hyvillä mielin myös viinin temperointiin, sillä lämpötilaerot kaapin sisällä ovat sellaiset, että kun lämpötila on säädetty 13°C (oletusasetus punaviinille), niin kaapin alimmissa osissa lämpötila on aika tarkalleen tuo 13°C ja ylhäällä n. 16°C. Lämpötila alhaalla vaihtelee 11°C ja 14°C välillä. Yläosassa lämpötila on miltei jatkuvasti muutamaa astetta lämpimämpi ja lämpötilahuippu oli 17°C. Mittausajanjakso oli viikonloppu perjantaista sunnuntaihin ja lämpömittarina käytettiin äärimmäisen ammattimaista 0,1° tarkkuudella mittaavaa sisä/ulkolämpömittaria, jossa on muistitoiminto korkeimmalle ja matalimmalle lämpötilalle sekä ulko- että sisälämpötilan osalta.

Jos teillä on liikaa rahaa, niin uusimmassa Tekniikan Maailmassa (21/05) on vertailtu noita viinikaappeja laajemminkin ja voittajaksi taisi selviytyä juurikin tuo aiemmassa postauksessa viittaamani Eurocaven malli. Budjettiratkaisuna Samsung on pätevä laite, vaikka matkaa ideaalioloihin onkin. Parempi viinejä on kuitenkin tuolla säilyttää kuin huoneenlämmössä, tycker jag.

perjantai 25. marraskuuta 2005

Beaujolais Nouveau 2005 Lupé-Cholet

Viikon kaapissa kypsynyt Beaujolais pääsi lasiin vasta tänään, mutta nuoren viinin herkkyys on vielä tallella. Tyypillisesti tämänkin vuoden pullote on erittäin kevyt ja raikas, jopa hieman hapokas kokemus kielellä. Tuoksusta voi kukkaisuuden keskeltä erottaa hivenen pähkinää ja alkoholia. Maku on kuitenkin tutun marjaisa ja seasta erottuu aavistus luumua, mutta suuria yllätyksiä ei pääse kokemaan jos on aiempina vuosina Beaujolais Nouveauta maistellut. Ensikertalaiselle nuori viini voi olla mielenkiintoinen yllätys, sillä tanniinit loistavat poissaolollaan, tammea ei Nuoveau ole nähnytkään ja muutenkin viini eroaa luonteeltaan selkeästi tanakammista ja iäkkäämmistä lajitovereistaan. Kevyt seurusteluviini, joka maistuu parhaalta vuosittaisena perinteenä ystävien kesken marraskuun kolmantena torstaina.

Lisätietoa Beaujolais Nouveaun historiasta saa esimerkiksi Into Wine:n sivuilta.

3 pistettä viidestä.

Alkosta, 7,48e 0,75l pullo.

torstai 24. marraskuuta 2005

Samsung-viinikaappi

Kauan kypsytelty haave omasta viinikaapista otti vihdoin konkreettisen muodon kun Stockmannin hulluilla päivillä oli myynnissä Samsungin RW13EBSS -viinikaappi kohtuulliseen 299e hintaan. Tein sen, mitä olin vannonut koskaan olevani tekemättä ja menin hieman ennen kahdeksaa jonottamaan ovien aukeamista. Odotus palkittiin ja sain viinikaappin. Monilla keskustelupalstoilla on kyselty tuosta ja etenkin käyntiäänestä. Suurimman osan ajasta laite on äänetön, mutta välillä kompressori hurahtaa käyntiin, mutta ääni on silloinkin siedettävän hiljainen enkä ole koskaan siihen herännyt, vaikka kaappi parin metrin päässä sängystä onkin. Amatöörille, joka haluaa päteä viiniharrastuksellaan tuo oli siis aivan loistava hankinta, vaikka varmasti Eurocavella sun muilla olisi ollut parempiakin tarjolla (tuhannen euron hintaluokassa). Kaappi on tyylikäs ja soveltuu käyttöviinien varastointiin hyvin. Lämpötila on oikea, mutta vuosikymmenten säilytykseen kannattaa harkita kaappia, joka säätelee myös ilman kosteutta.

Lisää viinikaapin lämpötiloista.

Tervehdys!

Tämä blogi tulee toimimaan harrastelijan viiniblogina, eli tänne tulen lisäämään korkkailemiani viinejä sitä mukaa kun niitä kuluu. Useimmat viinit asettunevat hintaluokkaan 8-18e, joskin poikkeuksia molempiin suuntiin tapahtunee. Arvioin myös jokaisen viinin asteikolla 0-5, periaatteella "1 on jo aika heikko, muttei juomakelvoton" ja asteikon toisessa päässä on sen verran kova kilpailu, että saadakseen arvosanaksi 5 täytyy viinin olla oikeasti poikkeuksellisen hyvää tai mieleenpainuvaa. Jonkin verran saatan jauhaa myös ruuista ja juustoista tänne, mutta pääpaino on selkeästi viineillä.

Tervetuloa omaan pieneen viinimaailmaani!