perjantai 24. helmikuuta 2006

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz 2002

Väri on upean tumma ja tuoksu on omaleimaisen mausteinen; pippuria, boysenmarjaa ja ripaus eukalyptusta. Suutuntuma on miellyttävä, ei liian vetinen muttei kuitenkaan pureksittavan paksukaan. Maku on erittäin pehmeä ja täyteläinen, marjaisuutta ja pippuria löytyy maustakin. Jälkimaku ei ole erityisen pitkä, mutta täyttää suun jättäen positiivisen vaikutelman. Erittäin laadukas ja hyvä viini, nautiskeluun tai pihvin seuraksi.

4+ viidestä

Alkosta, 15,47e 0,75l

Hardys Varietal Range Shiraz BIB 2005

Viini on väriltään melko kirkas, ei lupaa ainakaan liikaa ulkonäkönsä perusteella. Tuoksu on melko vaisu, vaatimattoman kirsikkainen. Maku on pistävä, jälkimaussa tosin vilahtaa hieman hedelmää, mutta kokonaisuudessaan tämä ei oikein sytytä. Ei mitenkään erikoinen viini, tarjoaisin tätä sitten kun juhlissa kaikki muut viinit olisivat loppuneet. Ihan juotavaa, stereotyyppinen tonkkaviini.

2+ viidestä.

Alkosta, 24e, 3l

Don Mendo Gran Reserva 1996

Tumma ja hieno väri, hennon mausteinen tuoksu, etäistä pippurintuoksua havaittavissa. Myös hedelmää löytyy reilusti tuoksusta. Varsin monivivahteinen tuoksu siis. Suutuntuma on miellyttävä, maku pehmeä, täyteläinen ja mausteinen. Jälkimaku viipyy suussa pitkään ja on hedelmien sävyttämä. Varsin suositeltava ostos hintaluokassaan. Maistuu hyvin yksikseen ja täydensi hyvin tortilla-ateriaa. Vähän parempi seurusteluviini.

3,5- viidestä.

Alkosta, 9,48e 0,75l

Viña Albali Gran Reserva 1995

Myös edullisemman hintaluokan viinit hyötyvät varastoinnista. Tämä pullo oli saanut maata koskemattomana kaapissa kolme-neljä vuotta, ja mielenkiinnolla ajattelinkin, että onkohan viini jo täysin pilalla, mutta yllätys oli erittäin positiivinen. Tuoksu on ainakin pehmennyt ja erittäin monivivahteinen. Siitä on erotettavissa sientä tai tryffeliä ja hitunen vaniljaa. Sama elämys tulee mausta. Hienostunut ja tryffelimäinen. Suutuntuma on hieman vetinen, mutta maku on intensiivinen ja miellyttävä. Jälkimaku on pitkä ja tammen sävyttämä. Viinissä olevat tanniinit puristavat ja kuivattavat lopuksi suuta, mutta ovat kuitenkin niin pehmeitä, etteivät juurikaan pidä meteliä itsestään. Tästä melko edullisesta pullosta on kehkeytynyt vuosien saatossa herkullinen viini. Muistuttaa Pinot Noirista tehtyjä viinejä, yleisvaikutelma samaan tyyliin herkkä ja vivahteikas.

Tälle ikääntyneelle vuosikerralle 3,5+ pistettä.

Alkosta, 8,99e (vuosikerta 1999) 0,75l

torstai 16. helmikuuta 2006

Nimenmuutoksesta

Kuten vakiintuneet lukijat (te kaikki kolme... heh.) varmasti huomasivatkin, on blogin nimi vaihtunut. Alunperin tarkoituksenani oli kirjoitella ruuasta, juomasta, tekniikasta ja kaikesta muustakin, mutta kuluneen muutaman kuukauden jälkeen on tullut selväksi, että tämä blogi käsittelee oikeastaan ainoastaan viinejä ja niihin liittyviä asioita. Täten edellinen, nopeasti keksitty, mukarunollinen ja mahdollisimman laaja-alainen nimi vaihdettiin nopeasti keksittyyn, mukahumoristiseen ja hieman tarkemmin blogin sisältöä kuvaavaan nimeen. Muutoin blogi säilyy ennallaan (tai mikäli hyviä parannusehdotuksia/toiveita tulee, niin sitten tietenkin saattaa jotain tapahtuakin).

***



Viiniexpoa odotan innolla, sillä Viinilehden Bouquet Club järjestää lauantaina 18.3. Fine & Rare-tastingin (Viinilehti 1/06), jossa pääse maistelemaan jo hieman ikääntyneempiä viinejä, joita ei Alkosta löydä ja joita ei tohdi ravintoloissa hintansa puolesta tilata. Koitan ottaa kynän ja paperia mukaan messuille, josko vaikka saisin tännekin kirjattua jotain muistiinpanoja messutarjonnasta. Viime vuodelta jäi lähtemättömästi mieleen Ravenswoodin Sonoma County Old Vines Zinfandel 2001, jota ei tosin tahdo Suomesta ainakaan kohtuuhintaan saada. Mahtavan täyteläinen maku kuitenkin. Ravenswoodin edullisempi Merlot on jo Alkoonkin ilmaantunut, mutta heidän Zinfandeliaan ei ole valitettavasti näkynyt.

Viiniexpoa odotellessa, nauttikaahan elämästä ja viineistä!

tiistai 14. helmikuuta 2006

Wolf Blass Yellow Label Chardonnay 2004

Wolf Blassin perusteella pidän enemmän Rieslingistä kuin Chardonnaystä. Tässä puolikuivassa Australialaisessa on melko voimakas ja hieman paahtunut tuoksu. Hedelmäisyys ilmaantuu selkeämmin esille viinin maussa ja jälkimaku on erittäin miellyttävä. Hiipuu hitaasti suusta pois. Viinissä on erittäin miedot hapot, eli suutuntuma on miellyttävä, joskin hieman kiperä loppua kohden. Yksinään viini ei siis pääse loistamaan, vaan melkeinpä tarvii rinnalleen jotain pientä naposteltavaa. Ravintolassa laseittain tätä voisi suositella, mutta puolta pulloa tästä ei ilman ruokaa juo.

2,5 pistettä viidestä.

Alkosta, 11,90e, 0,75l

lauantai 11. helmikuuta 2006

Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Tänään on merkityksellinen päivä. Tänään viiniblogi.fi saa ensimmäisen samppanjamerkintänsä, ja sen kunniaksi päätimme korkata pienen pullon Veuve Clicquot:a. :) Tässä pullossa ei tosin ole 49 miljoonaa kuplaa, sillä tupaantuliaislahjaksi tuli "alimittainen", eli 0,375l pullo samppanjaa. Valitettavasti pienemmillä pulloilla ei ole eksoottisia ja raamatullisia nimiä, joten pulloa kutsutaan yleisesti vain puolikkaaksi. Makuun se ei kuitenkaan näin lyhyellä aikavälillä vaikuta, vaan koko pullollinen henkii arvokasta olemusta. Tuoksu ei ole kovinkaan voimakas, hieman paahtoleipäinen ja hillitty. Maku on pehmeä ja samppanjan suutuntuma on ihanan hellivä, kuin samettia suussa. Brut on nimensä mukaisesti kuivaa ja suuri arvostus kuivia samppanjoita kohtaan on vielä syntymässä, joten puristien kauhuksi täytyy todeta, että pidän enemmän VC:n ei-ihan-niin-kuivasta Secistä. Pahaa Brut ei kuitenkaan ole, kaukana siitä. Kun on muutaman suullisen nauttinut, alkaa suu tottua kuivuuteen ja maut tulla paremmin esille. Tasapainoinen maku, maistuva juoma, kruunaa juhlan kuin juhlan. Jos valita saa, niin itse ottaisin kyllä puolikuivan version tuotteesta (siis Alkon mukaan kuivahko Sec, sitten on vielä oikeasti melko makea Demi-Sec, joka menee oletettavasti hyvin yksiin makeiden jälkiruokien kanssa).

4 pistettä viidestä.

Alkosta, 20,90e 0,375l
Alkosta, 36,20e 0,75l

perjantai 10. helmikuuta 2006

Stonehedge Zinfandel 2002

Muutama vuosi takaperin ihastuin Stonehedgen vuoden 2001 Zinfandeliin, ja siitä lähtien olenkin tuota yhdysvaltalaisrypälettä pitänytkin yhtenä suosikkirypäleistäni. Sama rypäle tunnetaan Italiassa Primitivona ja näiden alkuperäinen kantaisä on Kroatialainen rypäle, Crljenak Kastelanski (jonka kuultuaan ei uudelleennimeämistä ihmettele juurikaan).

Viinin vuosikerta 2001 oli huomattavasti maukkaampaa, sillä Alkon hyllyltä sattui, epätavallista kyllä, löytymään molempia vuosikertoja vajaa vuosi sitten. 2002 ei sekään tosin huonoa ole, mutta tietty täyteläisyys jää puuttumaan verrattuna edelliseen vuosikertaan. Tuoksu on lupaavan marjaisa ja tummasävytteinen, mutta alkoholi pistää hieman läpi. Maku on pehmeä, hivenen luumuinen muttei hirveän täyteläinen. Paljon tummia marjoja kielellä. Jälkimaku on keskinkertaisen pitkähkö ja "ihan hyvä", ei kuitenkaan mitenkään erikoinen.

2,5 pistettä viidestä.

Alkosta, 9,98e 0,75l

lauantai 4. helmikuuta 2006

Listel Chardonnay 2004

Minulle synteettinen korkki on positiivinen yllätys. Ei tarvi stressata korkkivioista eikä muustakaan turhasta. Alkon tiedoista poiketen Listelissäkin sellainen on. Edullisen hintaluokan viinissä on hedelmäinen ja miellyttävä tuoksu ja makukin on iloisen kepeä. Jälkimakua ei juurikaan ole, mutta kokonaisuutena viini kestää hyvin vertailua oman ryhmänsä kanssa. Tämä viini ei juuri ruokaa rinnalleen kaipaa, vaan sopii hyvin seurusteluviiniksi lipittelyyn. Makoisa ja yllätyksetön.

2,5 pistettä viidestä.

Alkosta, 6,38e 0,75l

torstai 2. helmikuuta 2006

Gallo Sierra Valley Cabernet Sauvignon 2004 (BiB)

Tupareiden kunniaksi tällä kertaa hanapakkausviini (ja juhlijoiden onneksi heidän ei tarvitse tätä arvosteluprosessia katsella, vaan arvostelu tehdään ylijäämäerästä). Mutta asiaan, tuoksu on intensiivinen ja miellyttävä, muistuttaa etäisesti ranskalaisia viinejä kellarin ja maan aromeilla. Jotenkin tuoksu on hieman keinotekoisen oloinen ja maku vastaa osaltaan tuoksua. Hieman kirpeähkö suutuntuma, mutta maku itsessään on hedelmäinen ja melko täyteläinen. Kuitenkin kokonaisvaikutelma on hieman pliisu. Toimii kuitenkin juhlien menovetenä, mutta juhlan aihetta itse viinistä ei helpolla saa.

2,5 pistettä viidestä.

Alkosta, 24,90e, 3l hanapakkaus