lauantai 23. syyskuuta 2006

Sancerre La Chatellenie 2004

Jalon väristä viiniä. Valkeaa valoa vasten vaaleankultainen ja hieman sitruunanvärinen vivahdus. Tuoksu on ruohoinen, melko pähkinäinen ja hapokkaan oloinen. Maussa jatkuu selkeä pähkinäisyys ja hento herukkaisuus. Hapokkuus on Sauvignon Blancille tyypillisesti vahvasti läsnä. Sielukas, vivahteikas ja tyylikäs viini. Jälkimaussa on tiettyä hedelmäistä makeutta muuten kuivassa viinissä. Kokonaisuus on tasapainoinen koko matkan tuoksusta nieluun.

90p

Alkosta, 15,61e, 0,75l

keskiviikko 20. syyskuuta 2006

Viinikoulu

Viiniblogi.fi kävi tutkivan journalismin nimissä tutustumassa Viinilehden järjestämään viinikouluun. Kurssi järjestettiin kulttuuritehdas Korjaamon tiloissa. Tilat olivat hieman askeettiset, mutta palvelivat tarkoitusta. Tunnelma oli rento ja vetäjänä toimiva Mika Vanne oli esityksessään luonteva ja erittäin asiantunteva (Mitä Master of Wine-opiskelijalta voinee edellyttääkin).

Kurssi sopii tosiaan sekä ihan vasta-alkajille että pidemmälle ehtineillekin. Asioita käsiteltiin sopivan pintapuolisesti, että alkavat viininenätkin pysyivät hyvin mukana, mutta kuitenkin riittävän syvällisesti että hieman harrastaneemmatkin saivat illasta paljon irti.

Maisteltavat viinit olivat hyvin valittuja ja toivat selkeästi esiin tyypillisiä piirteitä kunkin alueen ja rypäleen ominaisuuksista, etenkin kun samalla yhdessä käytiin läpi viinien ominaisuuksia ja miten esim. kasvulämpötila vaikuttaa lopputulokseen. Mukana olleiden pullojen hinnat vaihtelivat vajaasta kymmenestä eurosta hieman yli kahteenkymmeneen. Omiksi suosikeiksi päätyivät valkoviineistä Fetzerin Chardonnay, 87p ja punaisista Bellinghamin Shiraz, 86p.

Pisteasteikoista haluaisin mainita vielä sen, että kyseessä on allekirjoittaneen oma henkilökohtainen maku, joka kertoo vain ja ainoastaan omista mieltymyksistäni. Kolmasosa läsnäolleista piti Palandri Sauvignon Blancia parhaana maistetuista valkoviineistä ja itse olisin antanut sille ei-niin-mairittelevat 75 pistettä.

Voin kyllä vakaasti suositella viinilehden järjestämiä maistelutilaisuuksia. Syksyllä on tulossa vielä useita eri teemoihin liittyviä iltoja, joten saattaa olla että tulen käymään tuolla vielä uudestaankin. Etenkin Chilen huippuviinit kiinnostaisivat...

perjantai 8. syyskuuta 2006

Estola Gran Reserva 1996

Vaniljaa, vaniljaa, vaniljaa... Miltei jälkiruokamainen vaniljaisuus hohkaa keskitäyteläisen viinin maussa. Tuoksu on aika hyvin linjassa maun kanssa; nenä aistii vahvaa tammea jonka seassa vanilja häivähtää. Tuoksu ei ole kovinkaan runsas, mutta maun monimutoisuus tuo mielenkiintoisen lisän tälle juomalle. Jälkimaussa maistuu kukkaiset, jopa hieman ruusuiset vivahteet. Maistuva viini sellaisenaan, parhaimmillaan varmaan jonkun ei-niin-vahvanmakuisen liharuuan seurana.

87p

Alkosta, 11,58e 0,75l