tiistai 26. joulukuuta 2006

Seghesio Old Vine Zinfandel 2003

Mielettömän upea rubiininpunainen väri on aivan uskomaton. Taideteos jo pelkän värin perusteella. Tuoksussa on jykevästi tammea ja vadelmaa, aavistus alkoholia ja ripaus kukkaisia tuoksuja. Tuoksusta voisi nauttia vaikka kuinka pitkään, mutta kaipa tätä uskaltaa maistaakin. Suutuntuma on lämmin ja sopivan notkea, maku on soljuvan tasapainoinen ja sanalla sanottuna herkullinen. Maussa on myös kypsää luumua ja miellyttävää mausteisuutta. Jälkimaku on hienostuneen pitkä ja maukas. Voimakkaiden viinien ystäville sellaisenaan nautiskeltavaksi tai hyvien liharuokien seuralaiseksi. Loistoviini.

94 pistettä.

Laivojen tax-freestä n. 26e / 0,75l
Alkon tilausvalikoimassa 32,90e.

maanantai 25. joulukuuta 2006

Royal Oporto Colheita 1977

Portviini kuuluu jouluun, joten jos tätä jaloa nektaria hankkii vain kerran vuodessa, voi siihen hieman panostaakin. Pullo on itsessään jo erittäin hieno, mutta upean mahonginruskea väri viimeistelee pullon juhlapöytäkelpoiseksi. Tuoksu on upean rusinainen ja makea ja maku on kieltä hellittelevän pehmeä ja herkullinen. Jälkimaku kestää ja kestää. Viini on äärimmäisen tasapainoinen ja hienostunut. Korkeahko alkoholipitoisuus tuntuu ainoastaan lyhyenä hetkenä nielaistessa, muutoin kokonaisuus hipoo täydellisyyttä.

Alkon sivut kertovat pullosta seuraavasti:

Royal Oporto Colheita 1977 on colheitaportviini. Nämä viinit tehdään yhden ja saman vuosikerran viineistä, joita kypsennetään tammitynnyreissä vähintään kahdeksan vuotta. Sekä satovuosi että pullotusvuosi on merkitty etikettiin. Colheitaportit ovat kuluttajalle valmiiksi kypsytettyjä. Real Companhia Velha on lähes 250-vuotias portviinitalo. Se perustetiin jo vuonna 1756 kuningas Dom José I:n Pombalin markiisille antamalla mahtikäskyllä. Sen mukaan yhtiön tuli yksinoikeudella säädellä portviinin tuotantoa ja kauppaa. Yhtiön saavutuksiin kuuluukin koko portviinialueen kartoitus ja viinitarhojen luokitus 1700-luvun puolivälissä. Näin portviinialue sai ensimmäisenä viinialueena maailmassa tarkat rajat. Yhtiö säilytti viranomaisasemansa aina vuoteen 1850 saakka. Real Companhia Velha siirtyi vuonna 1960 Manuel da Silva Reisin omistukseen. Yhtiö omistaa n. 2000 hehtaaria tarhoja Dourossa.


Kun mukaan lisätään vielä fazerin sinistä suklaata, on kokonaisuus rikollisen herkullinen. (Tumma suklaa tai Brunbergin tryffelit eivät ihan yhtä auvoisia makuelämyksiä tuottaneet).

95 pistettä.

Alkosta, 39,90e 0,75l.

sunnuntai 24. joulukuuta 2006

Champagne Arlaux Brut

Joulun alkuruokapöydässä tarjoiltiin Arlauxin samppanjaa, joka hoiti tehtävänsä varsin mallikkaasti toimien hyvin yhteen mädin, savulohen ja jopa mustaherukkasillin kera.

Tuoksu on hieman paahteinen ja jokseenkin hedelmäinen, muttei kuitenkaan erityisen intensiivinen. Maku on voimakas ja paahtunut. Paahteisuus ei ole kuitenkaan kovin miellyttävää vaan jollain tavalla agressiivista. Jälkimaku on alussa melko hedelmäinen, mutta muuttuu nopeasti hieman happamaksi. Ei mitenkään erityisen mieleenpainuva samppanja, kohtalaisen kuohuviinin tasoa.

83 pistettä.

Ei saatavilla alkosta.

(Edit: Kyseessä lieni liian lämpimässä käynyt pullo, sillä toisen saman erän viinikaapissa säilytetyn viinin aromit olivat huomattavasti paremmin kohdillaan ja uudemmalla maistelukerralla viini kipusi hieman yli 90 pisteeseen ja oli maultaan huomattavasti hedelmäisempää ja parempihappoista.)

Mas La Plana 1996

Joulupöytä ei ollut katettu mitenkään kaikkein perinteisemmällä tavalla ja pääosaa näytteli herkullinen lammaspaisti ja vastanäyttelijänä oli magnumpullo Mas La Planaa.

Viinin väri on selkeän punainen, mutta reunoilta aavistuksen verran rusehtava. Tuoksussa tummia marjoja ja hienostunutta savuisuutta vaniljan säestämänä. Erittäin miellyttävä. Maku on häkellyttävän tasapainoinen ja pitkäkestoinen. Voimakas ja täyteläinen, hienon marjaisa ja lämmin. Suutuntuma on valitettavasti hieman vetinen, mutta muutoin viini on erinomaisessa kunnossa. Vuosikerta 1996 on tuottajan edustajan mukaan nyt parhaimmillaan ja varsin maistuva kokonaisuus lasissa helmeileekin.

93 pistettä.

Alkosta, 29,10e 0,75l (Vuosikerta 2002)
Laivoilta tax-freestä alle 20e.

keskiviikko 13. joulukuuta 2006

Leviné Blanc

Vaisu väri, vaisu tuoksu, ensimmäinen kulaus ei herätä suurempaa intohimoa, toinen kulaus ... Ei pysty, liian hapokasta.

(Tämä on kunnianosoitus niille muutamalle sankarille, jotka ovat onnistuneet tulemaan blogiin hakusanoilla "liian hapokasta")

Jos joku ei vielä tiedä mistä tämä nykyinen tähdenlento on saanut alkunsa, niin tänne sivulle on kerätty kaikki tarpeellinen mitä tuohon ilmiöön liittyy. Kiitos ja anteeksi.

tiistai 12. joulukuuta 2006

Marques de Arienzo Reserva Especial 1998

Voimakas, jykevän marjainen, nahkainen ja mausteinen tuoksu. Erittäin tasapainoinen ja lupaava ensivaikutelma. Maku noudattelee tuoksua ollen rohkean roteva ja väkevä. Pitkä tammikypsytys tuo mukaan tammen ja vaniljan aromeita ja kokonaisuus on todella miellyttävä. Voimakkaiden viinien ystäville sellaisenaan nautiskeltavaksi, mutta varmasti myös loistava kumppani selkeänmakuisille liharuuille.

92p

Alkosta, 18,98e, 0,75l

sunnuntai 3. joulukuuta 2006

Mielenkiintoista kuunneltavaa

Ylen Radio 1:n Aristoteleen kantapäässä oli lauantaina vieraana Essi Avellan ja päivän keskusteluaiheena oli viinikieli. Mielenkiintoista kuunneltavaa kaikille viininystäville. Asiaa oli paljon myös Master of Wine -tutkinnosta, viinin arvioimisesta, viinin luonteenpiirteistä ja terminologian satunnaisesta naurettavuudesta.


Kyseinen jakso on saatavissa YLE:n nettisivuilta mp3-muodossa.

lauantai 2. joulukuuta 2006

Hewitson Miss Harry 2005

Viinin väri on joulunpunainen ja tuoksu kuin paahdetulla boysenmarjalla. Ajatuksen tasolla siis, oikeasti paahdettu boysenmarja olisi varmastikin vähintäänkin epäilyttävä tuttavuus. Tuoksusta paahtaa läpi myös alkoholi, mutta kokonaisuudessaan tuoksu on puhdas ja selkeä.

Maku on tuhti ja tuntuu täyttävän suun runsaudellaan. Erittäin tasapainoinen juoma, josta pystyy aistimaan makeahkoja marjoja, ja alkoholi ryydittää makua hienostuneesti. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä, joskin 15% alkoholipitoisuus hieman polttelee suussa vielä nielaisun jälkeenkin.

Viini on tehty samasta legendaarisesta Rhônen rypäleyhdistelmästä Grenache-Syrah-Mourvedre kuin n. vuosi sitten korkattu Rosemount GSM ja ilmeisen hyvin ovat kyseiset lajikkeet Australiaan kotiutuneet.

Pullossa on kierrekorkki, joten viinin tasalaatuisuuden pitäisi olla taattu. Suosittelen vähintään puolen tunnin dekantointia tälle, sillä maku tasaantuu vielä huomattavasti viinin hetken hengähtäessä.

Juustoportin Brandy-pähkinäjuusto nostatti viinin alkoholin vielä selkeämmin esille, joten kyseinen yhdistelmä ei ainakaan päädy vieraiden suihin, vaikka juusto sinällään herkullista onkin. Täydellistä viini-juustoparia odotellessa.

90 pistettä.

Alkosta, 13,85e, 0,75l