torstai 22. maaliskuuta 2007

Ensivaikutelmat Loftista

Tänään kävin ensimmäisen kerran tutustumassa Ravintola Loftiin, tosin lähinnä vain viinimerkeissä. Sirukortilla toimiva annostelija hivelee jo pelkästään teknisenä laitteena allekirjoittaneen mieltä, saati sitten kun se on vielä täytetty herkullisilla viineillä. Kortin lataaminen kävi erittäin kätevästi ja laitteen käyttäminen on todella helppoa. Toistaiseksi käytössä on vain punaviineille omistettu kahdeksan pullon laite, mutta mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, pitäisi jo ensi viikon keskiviikkona olla valkoviineille tarkoitetun laitteen myös käyttökunnossa.

Kannattaa käydä tutustumassa jos haluaa maistella laatuviinejä kohtuuhintaan. Paikka itsessään on mukavan avara ja tunnelmallinen ja yläkerran loungessa kelpaa istuskella vaikka pidempäänkin. Taustalla soi hiljainen musiikki, joka ei haittaa normaalia keskustelua mitenkään. Mukava paikka rauhoittua viinilasillisen äärellä ja ruokalistakin näyttää varsin houkuttelevalta.

Roda I Reserva 2000

En olisi uskonut käyttäväni koskaan sanaa animaalinen, mutta se kuvaa tämän viinin tuoksua hyvin. Nahkaa ja jollain tavalla voimakasta eläimellisyyttä. Maku seuraa tuoksua ja viini on erittäin tasapainoinen ja alkukantaisen voimallinen. Jälkimaku on todella pitkä ja kokonaisuus upean tummasävytteinen. Todella herkullista.

94 pistettä.

Loftista, 3,9e / 4cl
Alkon tilausvalikoimasta 53,10e / 0,75l (v.2001)

Castelgiocondo Brunello di Montalcino 1999

Tuoksu on tumman luumuinen, maku samettisen pehmeä ja herkullinen. Viinistä löytyy kuitenkin paljon voimakkuutta ja suuhun jää kiristävä tunne. Pikkuhiljaa mausteinen jälkimaku hiipii esiin ja suutakin lakkaa loppujen lopuksi kiristämästä.

91 pistettä

Loftista, 3,5e / 4cl
Alkon tilausvalikoimasta 34,10e 0,75l (v.2002)

Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon 1995

Tuoksu on massiivisen voimakas ja jopa hieman tuhkaisen oloinen. Nenää säväyttävät myös kypät marjat. Maultaan viini oli melko hapokasta, voimakasta ja erittäin tasapainoista. Jälkimaussa ylikypsää hedelmää. Suutuntuma oli ikääntyneelle viinille tyypillisen "litkumainen" ja hieman lattea, joskin toisille tuo varmasti tarkoittaa vain iän mukanaan tuomaa eleganssia. Tottumuskysymyksiä, mutta erittäin maukas viini kaiken kaikkiaan.

93 pistettä.

Ravintola Loftista, 4,4e / 4cl.
Alkon tilausvalikoimassa 63e / 0,75l (v.1994)

keskiviikko 21. maaliskuuta 2007

Ammattilaisen blogi

Selkeästi blogit ovat ottamassa alaa myös Suomen viinipiireissä. Uusimpana löydöksenä Klaus K:n sommelierin, Lauri Vainion (joka muuten kruunattiin vuoden sommelieriksi viiniexpossa) pitämä Sommelier blogi.

Todella tervetullut lisäys Suomen viiniblogitarjontaan. Oikeasti ammattitaidolla kirjoitettuja arvosteluja ja pilkahduksia viiniammattilaisen työstä. Kohotan maljaa.

lauantai 17. maaliskuuta 2007

Mas La Plana & Manso de Velasco -vertikaali

Mas La Plana:

1989: Kehittynyt, kypsä, hienostunut, pehmeä, hedelmäinen. 95p.
1991: Hieno tupakkainen tuoksu, tanniinisempi kuin '89. Ruokaviini. 88p.
1994: Mausteisempaa ja hedelmäisempää kuin aikaisemmat. 87p.
2002: Nuori ja kypsymätön. Melko paahteinen tuoksu. 90p.

Manso de Velasco (tilausvalikoimassa):

1995: Hienoja mustaherukan aromeja, kypsä viini, herkullisen pehmeä. Jälkimaku hieman karvas. 94p.
1996: Eheämpi kuin '95. Tasapainoinen ilman edeltävän vuoden jälkipotkua. Maku ei kuitenkaan ihan yhtä herkullinen. 93p.
1997: Hyvin konsentroitunut, varsin maukas, mutta ei vaan sytytä. 90p.
1998: Kypsän oloinen, mutta melko tanniininen. 87p.
2001: Nahkaa, hedelmää... Tasapainoinen, miellyttävä ja mukavasti särmää. 91p.
2003: Melko nuori ja tiukka, tummia marjoja, ei äärettömän täyteläinen. 92p.

Messuviinit

Mieleenpainuneita viinejä messuilta:

Gnarly Head Zinfandel: 16.4. Alkoihin saapuva hieman alle 10e Zinfandel. Tuoksussa paljon tummia marjoja, mutta maku ällistyttää hedelmäisyydellään. Mausta voi aistia jopa kypsää päärynää! Todella hieno elämys!

Chateau Carsin Cuvee noire: Vuosi 2002 todella hyvää ainakin juuri nyt, -03 vielä hieman turhan tymäkkä ja -04 on vielä niin nuori ja kireä, että vaatii ainakin allekirjoittaneen mielestä ehdottomasti ruokaa seurakseen.

Parasta Carsinin antia oli kyllä makea valkoviini, Cuvee Prive 2002. Sääli, että tilaukset ovat sttv:n ja kumppaneiden takia jäissä. Tätä olisi nimittäin lähtenyt laatikollinen tilaukseen. Kerrassaan herkullista.

Kuriositeettina tähän väliin voisi mainita alkoihin kohtapuolin saapuvan Fresita-nimisen pullotteen. Juoman perustana on Chileläinen kuohuviini, johon on lisätty oikeaa mansikkaa. Todella kesäinen maku, joka varmasti löytää ostajakuntansa. (Jotenkin veikkaan että tässä on potentiaalia erityisesti nuorison suosimaksi juomaksi, sillä alkoholi ei maistu laisinkaan ja maku on enemmänkin mansikkainen kuin kuohuviinimäinen. Voisin kyllä kuvitella tuota siemailevani aurinkoisena kesäpäivän viilentäjänä). Fresita sisältää vain 8% alkoholia, joten se sopii siiderin tai boolin korvikkeeksi varsin mainiosti. Kesän hittituote, veikkaan. Saatavilla 26.3. alkaen Alkoista hieman alle 8e hintaan.

Messusamppanjat

Messuilla tuli maisteltua sen verran viinejä, ettei pitkää ja syvällistä analyysiä ehtinyt millään kaikesta tekemään, mutta seuraavaksi muistiinpanoja messujen samppanjatarjonnasta:

Billecart-Salmon Brut Reserve: Tuoksussa miellyttävää leipää, maku yllättävän raikas ja vihreiden omenoiden sävyttämä. 92p.

Pol Roger Brut Reserve: tuoksussa hentoa paahtoleipää, suutuntuma todella miellyttävä, maku hedelmäinen. 92p.

Ritz Champagne(tilausvalikoimassa): Jacquartin Ritz-hotelliketjulle tekemä samppanja. Paahteinen, melko geneerinen, persoonaton, hapokas ja kuiva samppanja. 87p.

Jacquart Brut NV (tilausvalikoima): Paljon pehmeämpi kuin Ritz eikä läheskään yhtä paahteinen. Maussa kuivattua hedelmää, mutta kuitenkin kuiva. 90p.

Jacquart Blanc de Blancs vintage 1998 (tilausvalikoima): Hedelmäinen ja aromikas tuoksu, raikkaampi kuin perus-Jacquart. Maku yllätti positiivisesti paahteisuudellaan kun tuoksu ei etukäteen varoittanut. 91p.

Jacquart Rosé (tilausvalikoima): Kuparinvärinen, tuoksultaan mieto, maultaan "ihan jees", mutta ei oikein omia makuhermoja kutkutellut. 85p.

Jacquart Demi-Sec (tilausvalikoima): Yllättävän paahteinen ollakseen demi-sec. Kohtuullisen makea, ihan maukas, mutta ei aiheuttanut sen suurempia elämyksiä. 89p.

Uutta Suomen viinibaareissa

Vastikään yrjönkadulle avattu Ravintola Loft tuo ensimmäisenä Suomessa viininystävien käyttöön Enomaticin viinintarjoilujärjestelmän, joka mahdollistaa viinien säilyttämisen priimakuntoisina jopa kolme viikkoa korkkaamisesta. Laite korvaa pullossa olevan ilman typellä, jolloin viini ei pääse kosketuksiin hapen kanssa ja elinikä avatussa pullossa saadaan huomattavasti pidemmäksi. Maailmalla suurta suosiota nauttiva tarjoilujärjestelmä ollaan siis vihdoin saatu myös Suomeen.

Uutta loftin laitteistossa on sirukorttimahdollisuus, eli kun kortille lataa vaikka 20e, voi automaatista ostaa 4cl maisteluannoksia joko itse tai paikan viinimestarien opastuksella. Luvassa on herkullisia harvinaisuuksia ja klassisia ikoniviinejä kuukausittain vaihtuvaan valikoimaan. Henkilökunta kuulemma ottaa myös vastaan toivomuksia laitteeseen hankittavista viineistä, joten tämän pitäisi avata hienoja mahdollisuuksia eksoottisempien ja kalliimpienkin viinien maisteluun.

Alkuun loftissa on kaksi 8 pullon laitetta, mutta mikäli konsepti osoittautuu toimivaksi on tarjonnan laajenemista luvassa. Järjestelmä on vielä uusi ja toinen tarjoiluyksikkö on vielä tulossa, mutta parin viikon sisällä järjestelmän tulisi olla täysin toimintakunnossa.

Uusi täyteläisyysluokitus

Alkoissa otetaan käyttöön uusi täyteläisyysluokitus punaviinien osalta seuraavassa kuvastossa, joka ilmestyy 5.4. Vanha asteikko oli kevyt-keskitäyteläinen-täyteläinen, mutta nyt asteikon päähän lisätään vielä erittäin täyteläinen -luokka.

Alkon kaikki punaviinit analysoitiin sekä kemiallisesti että aistinvaraisesti kun uutta arviointia tehtiin. Noin kuudestasadasta viinistä pystyttiin toteamaan viitisentoista kemiallista ominaisuutta, jotka vaikuttavat aistittuun täyteläisyyteen. Niistä kymmenen merkittävintä otettiin mukaan arvioiden tekemiseen ja näitä ominaisuuksia ovat muiden muassa alkoholipitoisuus, väri, hapokkuus, tammisuus ja uutospitoisuus.

Täyteläisyysluokitukset tarkkenevat siis hieman ja esimerkiksi Morgon muuttuu keskitäyteläisestä kevyeksi, Guigal keskitäyteläisestä täyteläiseksi ja erittäin täyteläisenä jo alkon nettisivuillakin on mainittuna esimerkiksi Peter Lehmannin Barrosa Shiraz.

Asteikko muodostettiin normaalijakauman mukaiseksi, eli kevyitä ja erittäin täyteläisiä on alkossa tässä vaiheessa molempia n. 50kpl kun taas keskitäyteläisiä ja täyteläisiä löytyy n. 200kpl kumpaistakin.

perjantai 16. maaliskuuta 2007

Messuraportti

Viiniexpo tuli nähtyä ja ehdottomasti oli taas käymisen arvoinen tapahtuma. Litteroin muistiinpanot maistelluista viineistä hieman myöhemmin, mutta nopea tilannekautsaus ehtii vielä tänä iltana nettiin.

Messut olivat melko samanlaiset kuin edellisinäkin vuosina, mutta paljon uutta maistettavaa oli kuitenkin tarjolla. Päälimmäisinä mieleen jäivät tällä kertaa Chateau Carsinin makea Prive-valkoviini ja Alkoon tulossa oleva yhdysvaltalainen Gnarly Head -zinfandel. Tarkemmat maistelut toimitan vielä myöhemmin.

Viini-lehden temppurata oli tänä vuonna tammitynnyriteemalla liikkeellä ja se antoikin hyvää perspektiiviä tammen vaikutuksiin. Carsinin tilalta oli saatu eri tammissa kypsytettyä puna- ja valkoviiniä ja erot olivat huomattavia ja selkeitä. Kannattaa käydä katsastamassa.

torstai 8. maaliskuuta 2007

Goue Vallei Pinotage 2005

Uusi vuosikerta hyvästä viinistä ja hinta näemmä noussut 10 senttiä.

Tuoksussa löytyy paahtuneita ja vienon tammisia aromeja sekä häivähdys vadelmaa. Lempeän oloinen. Maku jatkaa samoilla linjoilla, kuitenkin enemmän marjaisuuteen ja hedelmäisyyteen painottuen. Miltei makea aistimus jatkuu hyvin pitkänä jälkimakuna, joka loppuvaiheessa muuttuu tyylikkään paahteiseksi. Tässäkin vuosikerrassa on aistittavissa salmiakinomaista happamuutta, joka on mielestäni hyvä asia. Melko tuhtia viiniä yksinään nautittavaksi, edelleen suosittelen seuraksi vaikka voimakkaan makuisia juustoja. Loistava hinta-laatusuhde edelleen.

89 pistettä.

Alkosta, 8,15e 0,75l

keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

Viiniexpo 2007

Viiniexpo rantautuu tänä vuonna viinin ystäville kaksipäiväisenä tapahtumana 16.-17.3. Viiniblogi.fi on paikan päällä perjantaina ja toivottavasti on illalla vielä sellaisessa kunnossa, että saa messuraporttia illalla vielä julkaisukelpoiseksi. Yksi mielenkiintoinen ohjelmanumero on ainakin Winestaten järjestämä Mas La Plana & Manso de Velasco -vertikaalitasting, jossa siis kyseisten viinien eri vuosikertoja pääsee maistelemaan rinta rinnan. Muutkin tapahtumat löytyvät viiniexpon kalenterista. Kannattaa vilkaista jos haluaa tehdä messuilla muutakin kuin vain maistella mitä eteen satutaan antamaan.