torstai 27. syyskuuta 2007

Ormarine Picpoul de Pinet 2005

Kauniin kuulas väri ja hapokkaan hedelmäinen tuoksu. Hyvä maku, joskin hapot ovat melko voimakkaat ja jälkimaussa on aistittavissa selkeästi alkoholin läsnäolo. Runsaan hedelmäinen ja raikas viini, mutta ehkä aavistuksen verran turhan hapokas seurusteluviiniksi omaan makuuni. Ruuan (sipulikeitto) seurana varsin maistuvaa ja osa tästä päätyi myös itse keittoa maustamaan. Perushyvää, mutta ei mitenkään mieleenpainuvaa.

83 pistettä.

Alkosta, 7,48e 0,75l.

perjantai 14. syyskuuta 2007

Cabreo Il Borgo 2003

Jykevän tummanpunainen väri ja mahtavan luumuinen ja tyylikäs tuoksu, josta on aistittavissa myös etäisiä tupakanlehteä. Vaihteeksi taas sellainen viini, jota voisi tuoksutella vaikka koko illan.

Ihanan pippurinen ja paahteinen maku, joka tuntuu vain voimistuvan jälkimaussa. Erittäin pitkä. Jälkimaku vain jatkuu ja jatkuu ja esille tulee miellyttävää salmiakkisuutta. Hyvin balanssissa olevat tanniinit ja hapot, mahtavan tasapainoinen kokonaisuus ja käsittämättömän lämmin ja miellyttävä suutuntuma. Kuin hivelisi kieltä silkillä. Todella hyvä ja antava viini.

95 pistettä. Alkosta, 27,50e, 0,75l

torstai 13. syyskuuta 2007

Mikä viini!

Mikä Viini! -tapahtuma on nyt kunnialla ohi ja maistettua tuli "sieltä paremmasta päästä" mm. Bollingerin La Grande Année 1999 (Ei hintansa arvoista verrattuna perus-bollyyn, joskin mukavan tuhtia ja paahteista), mutta messujen varsinainen löytö oli Brown Brothersin Late Harvested orange Muscat & Flora. Saatavana Alkon tilausvalikoimasta hyvään 11,23e hintaan (0,375l). Kilpailee mielestäni miltei samalla viivalla kuin Inniskillin Icewine, joskaan tuottajan edustajan mukaan viini ei sovellu kovin hyvin kellaroitavaksi. Aivan sama, sillä tuo on todellista herkkua jo nyt ja hinta ei tosiaan päätä huimaa. Kannattaa hyödyntää Alkon tilausvalikoimaa.

lauantai 8. syyskuuta 2007

Nieto Senetiner Reserva Malbec 2004

Viinilehti teki sinänsä fiksun valinnan julkaistessaan sekä puna- että valkoviinien top6-ehdokkaat jo tämän kuun lehdessä, sillä useimmiten tuo vuoden viini viedään heti käsistä kunhan se vaan julkistetaan. Yhtenä finalistina on tämä Argentiinalainen Malbec. Itse en ole hirveästi kyseiseen lajikkeeseen perehtynyt koska vastaan ei ole tullut mitään tajuntaa laajentavaa Malbeccia.

Tuoksussa on miellyttävää pippurisuutta ja tuoksu on hyvin intensiivinen ja voimakas. Myös makeaa marjaa ja kypsää hedelmää on havaittavissa. Maku on melkeimpä jyräävän voimallinen ja jälkimaku on pitkä. Lopussa suuhun jää miellyttävän hedelmäinen maku, mutta 14,5% alkoholipitoisuus on koko ajan läsnä antaen viinille hieman etanolisen säväyksen kaikissa vaiheissa. Myös viinin tanniinisuus asettaa rajoituksia viinin nautiskelemiselle sellaisenaan.

Ruokaviini, herää aivan toisella tavalla eloon esimerkiksi lihamurekkeen kanssa, joskin vahvasti maustetut ruuat vain korostavat viinin pippurisuutta ja jymäkkyyttä. Jokin hennosti maustettu liharuoka toimisi varmasti hyvin tämän kanssa.

82 pistettä.

Alkosta, 8,98e, 0,75l