tiistai 22. tammikuuta 2008

Freixenet vs. Lanson

Tämänertaisessa tastingissa oli Freixenetin Cavoja ja Lansonin Black Label Brut. Uutena viiniterminä vastaan tuli impregnointi, jolla tarkoitetaan hiilidioksidin keinotekoista lisäämistä viiniin, jotta siitä saataisiin kuohuvaa. Kyllähän se hienommalta kuulostaa kuin kyllästäminen, mutta kaikki tastingissa olleet viinit olivat kuitenkin sen verran laadukkaita, että hiilidioksidi oli tuotettu ihan perinteisillä käymismenetelmillä.

Freixenet Cordon Negro Brut
Tuoksultaan ei mitenkään erityisen antava, muttei varsinaisesti epämiellyttäväkään. Suussa kuplat tuntuivat suurilta ja melko aggressiivisilta, mutta maku oli kuitenkin pehmeä. Kuiva ja vähän tylsä. "Ihan jees". 81p.

Alkosta 8,90e.

Freixenet Brut Rosé
Tuoksu on hieman imelä ja muistuttaa kaikille varmasti tuttua vesipiipussa poltetun omenatupakan aromia. Varsin mielenkiintoinen yhdistelmä makeutta ja omenaa. Maussa sama omenaisuus jatkuu sekä alussa että jälkimaussa. Miellyttävät kuplat. 86p.

Alkosta 8,90e.

Freixenet Brut Nature Vintage 2004
Vuosikertacava tuo mukanaan selkeästi aiempia tukevamman tuoksun ja etäistä paahteisuutta. Maku on kuiva ja sitruksinen ja viinin hapot ovat miellyttävät. 88p.

Alkosta 11,10e.

Freixenet Carta Nevada Semi Seco
Suomen ja Saksan myydyin kuohuviini. Yleensä omalle makuaistille tuo on ollut merkki siitä, että kyseinen pullote kannattaa kiertää kaukaa. Vähän niin kuin Gato Negro (Suomen 2. myydyin punaviini. Miksi?!?)

Viini tuoksu vahvisti ennakkoluulojani edelleen, vaikka mielestäni jopa epämiellyttävästä tuoksusta pystyikin hieman hedelmää erottamaankin. Tuoksu ei kuitenkaan motivoinut tarkempaan haisteluun, mutta suussa viini yllätti positiivisesti. Makeaa, aprikoosia, hunajaa, muttei kuitenkaan liiallista makeutta. Ihan kiva tämäkin, mutta ei kuitenkaan vakuuta. 80p.

Alkosta 8,00e.

Freixenet Reserva Real
Kahden vuoden pullokypsytys ja käsin tehty sakan poisto (Dégorgement) lupailevat laatua ja varsin maistuva tuote pulloon on päätynytkin. Tuoksusta ei sinällään saa hirveästi otetta, mutta maku on todella tasapainoinen, hento ja hienovarainen. Miellyttävä jälkimaku jossa kypsää hedelmää ja hieman sitrusta. 89p.

Alkosta 19,97e

Lanson Black Label Brut
Testin viimeisenä oli sitten vielä aitoa samppanjaa ja täytyy todeta, että Ranskaan meni tämänkin tastingin voittajaviini. Väri oli selkeästi kultaan vivahtava ja erottui joukosta. Tuoksu oli monivivahteinen, raikas ja hienostunut. Olin odottanut massiivista paahteisuutta lukemani perusteella, mutta mielestäni tuoksu ei mitenkään erityisen paahtunut, leipäinen tai briossimainen ollut. Verrokki lienee kuitenkin hieman epäreilu ja nuoreksi NV-samppanjaksi tuoksua voisi kyllä luonnehtia paahteiseksikin. Maultaan herkullisen voimakas, täyteläisen hedelmäinen höystettynä hienolla vivahteella voita ja pähkinää. Loistava aperitiivi. 92p.

Alkosta 38,00e.

sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Foxy Wine House

Olen käynyt Foxyssä muutaman kerran aiemminkin, mutta vasta eilinen käynti sai minut vakuutettua. Aiemmat käynnit kun ovat osuneet huomattavasti varhaisempiin ajankohtiin ja olleet yleensä varsin pikaisia niin koko paikan syvin olemus ei ehkäpä ehtinyt vielä lasissani avautua. Nyt tuli kuitenkin istuttua alas rosé-samppanjan äärelle, jatkettua pullolla Cornas:ta ja tilattua "joitain siihen sopivia juustoja". Ja niitähän tuli. Hyviä viini+ruoka -yhdistelmiä on tullut ennenkin vastaan, mutta jotenkin juuri nuo nimenomaiset maut tukivat ja täydensivät kaikessa yksinkertaisuudessa toisiaan niin mainiosti, että voisin kuvitella eläväni viikon pelkästään niillä.

Illalla myös tunnelma oli varsin loistava ja iloinen puheensorina tervehti sisääntulijaa. Viinibaarille hyvänä bonuksena voisi mainita, että yhtäkään viiniä ei vielä siellä ole tullut vastaan, josta en olisi pitänyt.

Ja jos se nyt siis jäi jotenkin epäselväksi, niin suosittelen paikkaa lämpimästi, mutta aikaa kannattaa varata reilusti ja jättää muistiinpanovälineet kotiin.

lauantai 12. tammikuuta 2008

Krug Grande Cuvée

Tämä helmi sattui ikävästi eteen siinä vaiheessa kun iltaa oli jo istuttu hyvän aikaa ja joku seurueesta päätti hyödyntää firman luottokortin koko potentiaalia, joten aistinvarainen arvio saattaa hyvinkin olla hieman vääristynyt ja siitä syystä en ole tätä pisteyttänyt.

Tuoksussa oli selkeää paahteisuutta ja makeutta. Heti kun pullo oli avattu, oli lasissa miltei vaahtokarkkia muistuttava, kukkainen tuoksu. Viinin saadessa hieman ilmaa, tuli paahteisuus ja hedelmäisyys paremmin esille. Tuoksu oli tuossa mielentilassa erittäin miellyttävä, joten maultakin odotti paljon. Ehkä juuri näiden Krugille asetettujen odotusten perusteella maku olikin hieman pettymys. Erinomainen kyllä, mutta jotenkin sitä odotti tämän hintaluokan juomalta jotain vielä hieman spesiaalimpaa. Todella hyvä tasapaino, erittäin kuiva ja hapokas, hienostunutta hedelmää. Lasissa hetken seistyään maku muuttui ehkä aavistuksen verran vielä hienostuneemmaksi, mutta silti hapot olivat melko dominoivia. Tuoksu oli selkeästi miellyttävämpi kuin maku, mutta olosuhteet huomioon ottaen haaskuunhan tämä pullote meni, joten pitänee joskus vielä maistaa tätä silloin kun aistit ovat hieman skarpimpina.

Näin ensituntumalta erinomainen samppanja, mutta ei kuitenkaan ehkä ihan hintansa väärti. (152,20e Alkon tilausvalikoimassa).

keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Alkoholi kallistui

Tänään sitten Alko päivitti uudet hinnat sivuillensa ja myymälöihinsä. Miedot viinit kallistuivat uuden alkoholiveromuutoksen myötä keskimäärin 3,7% kahden kuukauden takaiseen nähden. Väkevien viinien hinnat puolestaan nousivat keskimäärin 6,2%. Alkon sivuilla on hieno taulukko, josta näkee kuinka törkeässä ristiriidassa alkoholin hintakehitys on valtion viralliseen kantaan nähden (pyritään ohjaamaan kulutusta miedompiin juomiin kuten viineihin ja oluihin). Kahdeksassa vuodessa väkevien hinnat ovat laskeneet tuntuvasti (vaikka ennen tätä ero olikin vielä selvempi) ja viinien hinta on nyt taas verouudistuksen jälkeen 1,8% korkeammat kuin vuonna 2000. En tiedä ovatko laskeneet inflaation vaikutuksen mukaan hintoihin, mutta aika selkeän kuvan tuolta saa.

Harvinaisen fiksua pohdintaa muuten vuonna 2000 tehdyssä alkoholipolitiikkaa käsitelleessä muistiossa:
"Alkoholijuomien myynnin liberalisointi EU:n tuontimääräysten mukaisesti on toteutettava asteittain; ts. lisättyjä tuontikiintiöitä on nostettava asteittain samalla kun alkoholin hintatasoa asteittain lasketaan vuoteen 2004 mennessä. Koska suurten muutosten tuleminen on jo etukäteen tiedossa nyt olisi työskenneltävä edessä olevaa kulutuksen räjähtämistä vastaan."


Lopputulos: veroa laskettiin rysäyksenomaisesti vuonna 2004 ja kulutus kasvoi reilusti. Lukikohan kukaan tuota?

Ja kun nyt purnaamaan ruvetaan, niin miksi Koskenkorvaa on lupa mainostaa julkisesti, kun taas vaikka otsikko "SKYY Vodka kallistui eurolla" olisi välittömästi tutkinnan alaisena. Mielestäni ei olisi mitään ongelmaa sallia väkevien alkoholijuomien hinta/saatavuustietojen julkistaminen alkon nettisivuilla. (Niin, edellämainitusta syystä voidaan viskinystävillekin todeta, että Alkon lippulaivamyymälässä oli pieni erä legendaarista Port Elleniä myynnissä, mutta kun laki ei salli, niin tieto tuon harvinaisuuden saatavuudesta levisi lähinnä suusta suuhun ja todennäköisesti pienelle hyvät kontaktit omaavalle väestönosalle). Ei sillä, että katkera olisin tai mitään, mutta en näe sitä suurta haittaa, joka kansanterveydellemme olisi aiheutunut siitä, että tuon myyntiin tulo oltaisiin voitu viikkoa etukäteen ilmoittaa myyjän nettisivuilla.

tiistai 1. tammikuuta 2008

Luomua Yhdysvalloista

Uusi vuosi alkaa luomun merkeissä kun maistelulaseissa oli Bonterran ja Fetzerin luomuviinejä.

Bonterra Chardonnay Sauvignon Blanc
Tuoksu on raikas ja päärynäinen. Maku seurailee raikkaudessa tuoksua ollen samalla runsaan hedelmäinen ja jälkimakukin on miellyttävä. Silti kokonaisuudesta jäi hieman ontto vaikutelma. 88p.

Fetzer Valley Oaks Chardonnay
Todella hedelmäisessä tuoksussa löytyy hunajamelonia ja sitruunaa. Maku on hieman epätasapainoinen, ei kuitenkaan häiritseväksi asti. Viini täyttää suun ja on erittäin miellyttävän tuntuinen kielellä. 88p.

Bonterra Viognier
Hieman tunkkainen, vaniljainen ja makeahko tuoksu. Maultaan yllättävän makea ja hapokas, hyvää hedelmäisyyttä unohtamatta. Tasapainoinen ja ryhdikäs. 89p.

Fetzer Pacific Bay Merlot
Väriltään melko hailakka punaviini. Tuoksussa on jotain sanoinkuvaamatonta iloisuutta ja miellyttäviä marjoja. Maku on kevyt, juominen on helppoa ja paremman sanan puutteessa viini on varsin lupsakka ilmestys. Loistava seurusteluviini. 89p.

Fetzer Zinfandel Shiraz
Odotukset jokseenkin kovat, sillä Zinfandel ja Shiraz ovat molemmat erittäin mieleisiä rypäleitä itselleni. Väriltään viini onkin violettiin menevä ja tumma, tuoksultaan odotetusti mausteinen ja marjaisa. Maku on runsas ja marjaisa, hieman tiukka (vuosi pullossa voisi tehdä vielä ihmeitä). Varsin herkullinen viini, ei liian tuhti, mutta nykytilassaan silti "vain" 89p. Eli hyvälaatuinen, teknisesti virheetön viini, joka ei kuitenkaan yllä erityisen hyvälle tai mieleenpainuvalle tasolle.