keskiviikko 20. syyskuuta 2006

Viinikoulu

Viiniblogi.fi kävi tutkivan journalismin nimissä tutustumassa Viinilehden järjestämään viinikouluun. Kurssi järjestettiin kulttuuritehdas Korjaamon tiloissa. Tilat olivat hieman askeettiset, mutta palvelivat tarkoitusta. Tunnelma oli rento ja vetäjänä toimiva Mika Vanne oli esityksessään luonteva ja erittäin asiantunteva (Mitä Master of Wine-opiskelijalta voinee edellyttääkin).

Kurssi sopii tosiaan sekä ihan vasta-alkajille että pidemmälle ehtineillekin. Asioita käsiteltiin sopivan pintapuolisesti, että alkavat viininenätkin pysyivät hyvin mukana, mutta kuitenkin riittävän syvällisesti että hieman harrastaneemmatkin saivat illasta paljon irti.

Maisteltavat viinit olivat hyvin valittuja ja toivat selkeästi esiin tyypillisiä piirteitä kunkin alueen ja rypäleen ominaisuuksista, etenkin kun samalla yhdessä käytiin läpi viinien ominaisuuksia ja miten esim. kasvulämpötila vaikuttaa lopputulokseen. Mukana olleiden pullojen hinnat vaihtelivat vajaasta kymmenestä eurosta hieman yli kahteenkymmeneen. Omiksi suosikeiksi päätyivät valkoviineistä Fetzerin Chardonnay, 87p ja punaisista Bellinghamin Shiraz, 86p.

Pisteasteikoista haluaisin mainita vielä sen, että kyseessä on allekirjoittaneen oma henkilökohtainen maku, joka kertoo vain ja ainoastaan omista mieltymyksistäni. Kolmasosa läsnäolleista piti Palandri Sauvignon Blancia parhaana maistetuista valkoviineistä ja itse olisin antanut sille ei-niin-mairittelevat 75 pistettä.

Voin kyllä vakaasti suositella viinilehden järjestämiä maistelutilaisuuksia. Syksyllä on tulossa vielä useita eri teemoihin liittyviä iltoja, joten saattaa olla että tulen käymään tuolla vielä uudestaankin. Etenkin Chilen huippuviinit kiinnostaisivat...

2 kommenttia:

  1. Tämä oli ihan mielenkiintoinen kommentti, sillä olen itsekin miettinyt noiden kurssien sisältöä ja tasoa. Ostin tuota Palandria kotiin pari viikkoa sitten ja petyin pahasti. Olin elätellyt toiveita kunnollisesta hapokkuudesta, herukkaisista aromeista ja jälkimausta, mutta tämä oli suuren maailman markkinoiden tuote, jossa ei ollut luonnetta ollenkaan. Hyvin keskinkertainen viini, joka oli liian korkeaa alkoholipitoisuutta lukuunottamatta sinällään virheetön. Liian lämpimän ilmaston Sauvignonit ovat tulleet ennenkin vastaan, mutta mistäpä sitä etukäteen tietää mitä tyyliä uutuudet edustavat.

    Olisi kuitenkin mukava löytää jokin Jackson Estatea tai Loiren laadukkaita edullisempi Sauvignon, jossa olisi näiden tyyliä ja joka pärjäisi vuohenjuustolle. Tähän mennessä olen rajoittunut Santa Dignaan ja tyylin puolesta kaikki muut ovat olleet joko tuon Palandrin kaltaisia tai raikkaita, mutta liian hentoisia (esim. Petit Bourgeois Sauvignon). Jos tään lukijoilla on ideoita, niin pistäkää vinkkiä blogiin.

    VastaaPoista
  2. Kaapissa on yksi pullo Sancerre La Chatellenietä, jota on kehuttu niin alkon myyjän kuin viiniwebin arvostelijoidenkin toimesta. Tarkoituksena olisi lähiaikoina tuo korkata, joten siinä saattaa olla kohtuullisen hyvä Sauvignon Blanc, mutta hintaluokka on tosiaan tuolla 15e tietämillä.

    Palandrissa oli ihan kohtalaisen karviaismainen tuoksu ja happojakin löytyi, mutta kokonaisuudesta en vaan pitänyt.

    VastaaPoista