keskiviikko 24. tammikuuta 2007

Viinikauppa.com -sotkusta

Viinikauppa.com on ollut otsikoissa jo todella pitkään. Ensimmäiset lastit viinejä jäi tullin takavarikkoon jo pari vuotta sitten, sitä ennen oli paljon puhetta siitä, miten palvelun ylläpitäjä mollaa kilpailijoitaan ja kehuu omaa yritystään tekeytymällä asiakkaaksi sekä harrastaa suoranaista spammaamista. Keskusteluja aiheesta löytyy google groupseista ehkä parhaiten hakusanalla viiniakuppa.com.

Nyt tilanne on siis se, että KHO:n mielestä toiminta on täysin laillista ja että varastoissa lojuvat viinit voi toimittaa asiakkaille. KHO myös teki asialle jotain ja perui maanantaina eteläisen tullipiirin langettamat lisäverot aiheesta. Tulli ei kuitenkaan suostu luovuttamaan viinoja ennen tuotevalvontakeskuksen periaatepäätöstä. Tuotevalvontakeskuksen mielestä koko homma on suurta huijausta, mutta koska heillä ei varsinaisesti ole mitään lainvoimaista sanottavaa aiheesta, ovat he tehneet tullille siitä tutkintapyynnön. (Ja tulli siis odottaa samalla, että tuotevalvontakeskus näyttäisi vihreää valoa, jotta he pääsisivät eroon 70 000 litrasta alkoholia, joka heidän varastossaan lojuu.)

STT:n mukaan tullin päässä pohditaan nyt, että onko tulli vai poliisi toimivaltainen tutkintaviranomainen ja kunnes siitä päästään selvyyteen, ei koko hommassa oletettavasti tule tapahtumaan juurikaan edistystä.

Mikäli ei päästä selvyyteen siitä, kuka on toimivaltainen tutkintaviranomainen, heitetään pallo taas hallinto-oikeudelle, jossa päätetään, että kenen toimintapiiriin koko juttu kuuluu ja vasta sen jälkeen asioihin saadaan jotakin selvyyttä. Sanomattakin siis lienee selvää, että tässä saattaa vielä mennä hetki.

Yritys itse kertoo sivuillaan tietenkin, että kaikki on kunnossa ja laillista, mutta nykyisessä tilanteessa en kyllä uskalla suositella kyseistä palvelua.

6 kommenttia:

  1. viinikauppa.comista en tiedä mitään, mutta lähinnä huolettaa että mitä käy Ranskasta tilatuille Bordeaux-futuureilleni...Nyt kesällä 2005 tilatut juomathan rantautuisivat Suomeen tuossa alkusyksyllä 2008. Saapa nähdä mitä parin vuoden aikana vielä tapahtuu...

    VastaaPoista
  2. Olen itse tilannut myös 2004-futuureja jotka toimitetaan tänä vuonna. Kysymys on, jos laatikot tulevat DHL:llä tai TNT:llä, onko tullilla keinoja bongata ne vai onko riski, että ne takavarikoidaan enemmänkin teoreettinen?

    VastaaPoista
  3. Teoriassa (ennakkotapausten puuttuessa) jos myynyt taho hoitaa kuljetuksen (soittaa kuriirille) on homma hieman kyseenalaista, mutta jos myynyt taho vain ilmoittaa, että ne on nyt noudettavissa ja itse tilaat kuljetuksen, niin silloin homma olisi ihan laillista.

    Suurinta melua virallisten tahojen puolelta on herättänyt viinikauppa.comin toimintamalli, jonka he tulkitsevat olevan kaupallista maahantuontia ilman tarvittavia lupia (ja verovelvollisuuksia). Itse tilatessa maahantuojana toimit sinä itse ja omaan käyttöön tuominen on laillista.

    Uskon ja toivon, että pienempiin yksittäisiin lähetyksiin ei puututtaisi samalla tavalla kun kyse ei ole kuitenkaan laajamittaisesta veronkierrosta noin niinkuin viranomaisten silmissä. Mutta pessimisti ei pety koskaan.

    VastaaPoista
  4. Eli jos viinikaupan nettisivujen mukaan he järjestävät kuljetuksen esim. TNT:llä, minun pitäisi ilmoittaa heille ensin, että järjestän itse kuljetuksen. Sitten tilaan itse kuljetuksen TNT:ltä. Eli lopputulos on sama mutta toteutettu hieman hankalammin. Onko siinä mitään järkeä?

    VastaaPoista
  5. Harvoinpa noissa mitään järkeä oikeasti on, mutta periaatteessa juuri noin. Viinikauppa.com perustelee omaa laillisuuttaan sillä, että tuotteet ovat noudettavissa saksasta eivätkä he kuljeta tuotteita, mutta saapa nähdä mitä tästä tulee. Seuraavaksi nyt odotellaan tosiaan päätöstä siitä, että kuka tekee päätöksen tuosta maahantuonnista ja veroseuraamuksista. Tullihan olisi valmis antamaan kaikki pullot asiakkaille, sillä heidän varastonsa ovat varmasti melko kuormittuneita ylimääräisten 90000 litran säilytyksestä. Seuraamme tilannetta. :)

    VastaaPoista
  6. [...] Alkuvuodesta nousseessa maahantuontisotkussa on oletettavasti tapahtumassa lähiaikoina selvennyksiä. EY:n tuomioistuimen päätös asiasta pitäisi tulla huomenna 4.10. ( via ) [...]

    VastaaPoista