perjantai 15. helmikuuta 2008

Château d'Yquem 1999

Viineistä ehkä legendaarisin, joten odotukset olivat taivaissa ja valitettavasti täytyy todeta, että viini ei ensi-istumalta niitä täyttänyt. Loistava viini, paras makea viini ikinä, kyllä, mutta silti odotusarvo oli aika korkealla ja todellisuus hieman karu. Tuoksussa on Sauternesille tyypillistä jalohometta ja kukkaisia tuoksuvivahteita. Maku on suuntäyttävä, mutta näin nuoressa viinissä hapot vielä ovat melko voimakkaat ja tuovat ikävän "piikin" makuun nielaistessa. Jälkimaku maistuu suussa miltei loputtomiin ja viini on yksinkertaisesti herkullinen. Silti jotain jää puuttumaan.

...kunnes vierelle ottaa palan Roquefortia. Voi luoja, mikä makujen tasapaino ja täydellinen yhdistelmä suussani onkaan! Nyt alan ymmärtää tämän viinin suuruutta, mutta silti olen hieman kahden vaiheilla tämän kanssa. Olisi mukava päästä maistamaan joko huomattavasti vanhempaa vuosikertaa tästä tai sitten jotain tuoretta huippuvuosikertaa, kuten vaikka 2001:tä. Ehdottomasti kuitenkin maistamisen arvoinen kokemus, mutta jos teillä tätä tosiaan on kaapissanne, niin ostakaa rinnalle pala Roquefortia. Se avaa portin aivan uusiin makunautintoihin.

Sauternesin viinit ovat miltei ikuisia ja niitä kelpaa säilytellä seuraaviin tai vaikka sitä seuraaviin pyöreisiin juhlavuosiin. Hapokkuutensa puolesta viini selkeästi kaipaisi kuitenkin pitkää säilytystä kellarissa.

94 pistettä, Alkosta 134,20e, 0,375l (vk. 1995). Stockan alkossa on saatavilla myös 1997:aa hieman kalliimmalla hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti