sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Pétrus 1973

Edellisen postauksen d'Yquemin ja kypsän Pétruksen jälkeen suuntana lienee enää Romanée Conti... Lentokentän uudessa Wine&View -baarissa ei DRC:tä kuitenkaan tarjolla ollut, mutta jotenkaan en yllättyisi vaikka sitäkin siellä jonain päivänä laseittain tarjottaisiin.

Baarin toinen taustavaikuttaja Pekka Nuikki toteaa lakonisesti Fine 2/2006:ssa pullotteesta seuraavaa: "1973 (90p), 1978 (94p) ja 1979 (85p) ovat melko miellyttäviä, eivät kuitenkaan sen suurempia."

Varmasti kokemuksen ja legendaaristen, monumentaalisten viinien maistelun yhteydessä oma asteikko muuttuu yhä kriittisemmäksi varsinkin tuon yläpään osalta, mutta ensimmäisenä Petruksena - ja ensimmäisenä kypsänä huippuviininä - kokemus on kyllä tavalliselle viininmaistelijalle jotain todellakin suurempaa.

Viinin väri on selkeästi jo hieman ikääntyneempi vilautellen ruskeita sävyjä. Tuoksussa on selkeää tupakanlehteä ja kypsää vadelmaa. Todella miellyttävä tuoksu. Maku on tasapainoinen ja tanniinirakenne ällistyttävän harmoninen. Viini on raikas, hieman vadelmainen ja kaikkineen varsin upea elämys. Jälkimaussa on taas herkullista kahvin aromia ja ainakin kuvittelin maistelevani tuota makua vielä nostaessani matkalaukkuani pois lentokenttäbussista. Varsin pitkä jokatapauksessa.

Paras maistamani punaviini tähän mennessä ja Pétrus todella lunasti lupauksensa varsin korkeista odotuksista huolimatta. 98 pistettä.

Mielenkiintoista olisi päästä maistamaan vaikka vuoden 1947 tai 1961 pullotetta, jotka varsin legendaarisina tunnetaan. Sillä tämän maistuessa näinkin mieleenpainuvalta voin vain jäädä haaveilemaan noista. Niitä kun ei taida alle neljälläkymmenellä eurolla päästä maistamaan, toisin kuin tätä.

Lentokentän viinibaarissa oli paljon muitakin varsin herkullisen oloisia kypsiä viinejä, mutta jo nyt matkalaukkuni teki hihnalla varmaan viisi ylimääräistä kierrosta allekirjoittaneen istuessa mykistyneenä viinilasin äärellä. Hyvä syy matkustaa ulkomaille. Huippuviinejä pääsee maistelemaan baarin aukioloaikojen puitteissa, jotka ovat klo 6.00-20.00. Kuulemma tarvittaessa kuitenkin venyvät jos tarvetta on.

1 kommentti:

  1. Tervehdys. Maistoin itse samaa viiniä samaisessa viinibaarissa lauantaiaamuna. Oma reaktioni oli, että vaikka kello oli seitsemän aamulla, tällaista tilaisuutta ei vain voi jättää väliin. Pullo oli avattu edellisenä iltana, mutta siitä oli maistettu vain kaksi tai kolme 4 cl lasillista.

    Ensimmäinen huomioni oli valtavan täyteläinen marmeladinen tuoksu. Baarimikon avattua vakuumikorkin tämä tuoksu levisi parin metri säteelle erittäin intensiivisenä. Siinä sitten pyörittelin ja tuoksuttelin viiniä joitain minuutteja ja nautin hienosta tuoksusta ja myös viinin kypsästä, mutta kuitenkin kirkkaasta väristä.

    Tämän jälkeen maku oli jopa pienoinen pettymys, mutta joka tapauksessa tasapainoinen ja kuten kuvailit, niin jälkimaku erittäin pitkä.

    Myös minä pääsin maistamaan kypsää huippuviiniä ensimmäistä kertaa ja matkamme kohokohta olikin käsillä jo ennenkuin pääsimme lentokoneeseen sisään : )

    Baarimikko totesi, että Pomerolin ja yleisestikkin Bordeauxin viinien säilyminen avaamisen jälkeen, ei heidän mielestään ole ollut ongelma. Burgundin viinit sitävastoin menettävät kuulemma parhaan teränsä valitettavan nopeasti. Eli jos DRC:tä siellä haluat maistaa, niin varmaan kannattaa ottaa selvää milloin sellainen avataan ja olla paikalla heti kärppänä. Ymmärtääkseni turvatarkastuksen läpi pääsee ilman matkalippua, eli lentokentälle voi lähteä ihan vaan viinin vuoksi.

    VastaaPoista