perjantai 30. toukokuuta 2008

Chateau Gillette 1947

Lentokentällä käynti vaikuttaa olevan nykyisin itselleni mahdotonta ilman pakollista piipahtamista maamme varmasti mielenkiintoisimmassa viinibaarissa. Tällä kertaa lasiin sattui vanhaa Sauternesia, mutta täytyy myöntää että tämä oli pienoinen pettymys. Ensimmäinen lasillinen tuli pullon pohjallisesta, väri oli pihkanruskea ja tuoksussa rakeista hunajaa, kukkia ja aavistuksen oksidoitunut vivahde. Maku oli jopa epämiellyttävän hapokas, vaikka taustalla hunajaisuus yrittikin kovasti tuoda itseään tykö. Jälkimaku oli suorastaan epämiellyttävän pistävä ja kysellessäni, että koska pullo oli avattu, katsottiin se heillä olevasta listasta, koemaistettiin ja kaapista avattiin uusi pullo samaa vuosikertaa ja siitä kaadettiin sitten uusi lasillinen.

Uuden lasillisen väri oli hieman kirkkaampi ja tuoksu selkeästi sulkeutuneempi, hunajaisuuden lisäksi parfyyminomaista kukkaisuutta ja hieman rusinaa. Maussa oli sitä samaa hunajaa kuin edeltävässäkin ja hapokkuus oli terveellä tasolla. Pitkä jälkimaku ja ei vastaavaa epämiellyttävyyttä. Silti jäi viiniltä kaipaamaan jotain ja varmasti esimerkiksi pieni nokare roquefortia olisi puhaltanut aivan uutta henkeä viiniin. Ensimmäiselle näytteelle 82 pistettä ja toiselle 87. Ei mitään erityistä siis, mutta tulipahan kokeiltua. Hintaa oli 20e/4cl.

Lentokentälle on muuten tulossa ensi viikolla tasan yksi pullo Pétrus 1947:aa, 150e/4cl. Avaavat pullon kuulemma kun on 20cl taattua menekkiä. Tuostahan jo sen ainoan maistetun Pétruksen yhteydessä mainitsin ja nyt mitä ilmeisimmin tuohon olisi ehkä elämän ainoa mahdollisuus. Houkuttelevaa, mutta täytynee pitää järki kädessä.

3 kommenttia:

  1. Ai ai ai, hieman houkuttaa tuo Petrus 1947! Tosin jos huomaisin, etten varsinaisesti pitäisi sen ominaismausta, viiniharrastukseni todennäköisesti kuolisi, mikä olisi katastrofi, koska joutuisin juottamaan viinikokoelmani naapurin alkoholisoituneelle hissinkorjaajalle kotipolttoisen korvikkeeksi...

    VastaaPoista
  2. Ai että hieman... :)

    Tuo '73 oli jo sen kaliiberin uskonvahvistaja, että ainakin itselle tuo kokemus voisi olla ns. arvosteluasteikkoja romuttava, sillä ainahan sitä suhteuttaa kaikki maistetut viinit siihenastiseen huippuun... Täytyy katsoa josko se vielä viikon päästä on siellä, aiemmin kun ei oikein itse pääse. Voisi varmaankin laittaa myös tuonne viiniweb.netin keskustelualueelle aiheesta viestiä. Saattaa olla, että joitain kiinnostuneita *köh*nick*köh* löytyisi sieltäkin. Mutta varmastikin aika poikkeuksellinen tilaisuus.

    VastaaPoista