keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Maistamisen genetiikkaa

Vastaani tuli erittäin mielenkiintoinen artikkeli geenien ja opittujen tapojen vaikutuksista viiniä maisteltaessa. Artikkelin on kirjoittanut Dan Berger.

Yllätyksenä ei varmastikaan tule kenellekään, että tottumukset, mieltymykset ja jopa tilanne, jossa viini nautitaan vaikuttaa voimakkaasti viinin koettuun hyvyyteen. Artikkelissa mennään hieman syvemmälle ja kerrotaan, että koko aistinvaraisen arvioinnin ja DNA-tutkimuksen välinen tutkimus on vasta lastenkengissä, mutta tutkijat ovat alkaneet vertailla myös viininmaistamista ja ihmisen geeniperimää. Näyttäisi siltä, että makumieltymykset saattaisivatkin olla suurilta osin perinnöllisiä. Lisäksi artikkelissa on muutenkin ihan mielenkiintoista tietoa eri ihmisten kyvystä maistaa erilaisia ainesosia tai makuja.

Mielenkiintoinen artikkeli kuitenkin ja jos englanti luonnistuu niin mielestäni lukemisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti