sunnuntai 9. huhtikuuta 2006

Veuve Clicquot Ponsardin Sec

Aiemman Brutin jälkeen oli tarvetta lisätä myös Veuve Clicquotin puolikuiva Sec blogiin, kun siitä jo niin paljon kertoili tuon kuivan samppanjan yhteydessä. Pulloa on "kypsytelty" kotona viinikaapissa puolisen vuotta ennen avaushetkeä (lue: odottanut sopivaa hetkeä) ja odotus palkittiin. Ulkonäöltään tämä kuohukka on hailakan kullankeltainen ja asiaan kuuluvalla tavalla tuhansilla pienen pienillä kuplilla itseään ilmaiseva samppanja. Tuoksussa oli aluksi vahvaa paahteisuutta, mutta kun viini sai levätä ja lämmetä lasissa, alkoi se vapauttamaan myös "lentomansikan" tuoksuja. (Siis sellainen keskellä talvea Stockan herkusta 20e/kg hintaan löytyvä ulkoisesti täydellinen mansikka, joka ei kuitenkaan maistu juuri miltään). Tuoksu on aavistuksen paahteisempi kuin brutissa, hennosti pähkinäinen. Suutuntuma on runsaan kupliva ja reilusti vaahtoava, kuitenkin miellyttävän pehmeä. Maussa on runsaasti hedelmää ja se on erittäin helposti lähestyttävä, rehellisen selkeän makuinen ilman sen suurempaa aromikkuutta ja vivahteikkuutta. Jälkimaku on hunajainen ja loppua kohden paahteisempi.

Ja kyllä, se oikea suomenkielinen kirjoitusasu on oikeasti samppanja. Ei siis shampanja, shamppanja tai sampanja. Valitettavasti.

4+ viidestä.

Alkosta, 36,20e 0,75l
Siljalta, 24,90e 0,75l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti