keskiviikko 28. marraskuuta 2007

Torresin viinejä

Tastingissa oli kaikkiaan 12 Torresin viiniä. Valkoiset edellä ja punaiset perässä:

Gran Viña Sol 2006: Tuoksusta aistii hieman tammea ja kirpeää hedelmää. Maku tukeva, kuiva ja hapokas. Alkoholin aistii viinistä ja seuraksi kaipisi ruokaa. 88p.

Santa Digna Sauvignon Blanc 2007: Todella stereotyyppinen Sauvignon Blanc-tuoksu jonka olisi jo osannut pelkästään nuuhkaisemalla todeta. Tuoksussa oli ruohoisuutta ja sitä kuuluisaa kissanpissaa. Maku seuraili tuoksua ja ruokaa olisi tämänkin kanssa kaivannut. 82 pistettä, mutta varmasti omat mieltymykset vaikuttavat arvosanaan. SB-ystävät voisivat hyvinkin pitää tästä.

Milmanda 2005: Tuoksultaan jopa voinen ja muutenkin aika Chablis-mainen. Maku herkullinen, todella tasapainoiset hapot ja miellyttävä hedelmäisyys. Jälkimaku huomattavan pitkä. 89p.

Waltraud 2006: Tuoksu hunajainen ja kukkainen, mieleen tuli kesäniitty kukkasineen. Maku seurailee tuoksua ja läsnä on voimakkaita happoja ja makeaa hedelmää, vaikka viini kuiva olikin.

Santa Digna Gewurtztraminer 2007: Tuhti ja miellyttävä tuoksu, tasapainoinen ja pyöreä maku. Hyvä perusviini. 86p.

Sangre de Toro 2005: Teollinen tuoksu, josta aistii alkoholin sekä tummia marjoja. Maussa luumua, tammea ja miellyttävät tanniinit, mutta kaipaisi ruokaa. 85p.

Coronas 2005: Lämmin ja miellyttävä tuoksu, Maultaan pehmeä, tasapainoinen ja pyöreä ja tanniinitkin hyvin balanssissa. 88p.

Gran Sangre de Toro 2002: Pehmeä ja tasapainoinen tuoksu, maultaan hedelmäinen, maistuva ja pehmeä ruokaviini. 86p.

Santa Digna Cabernet Sauvignon 2004: Väriltään selkeästi violettiin menevä, omaan nenään epämiellyttävä tuoksu, mutta maussa runsaasti hedelmää ja melko tiukat tanniinit. Maistuu paremmalta kuin tuoksuu, 85p.

Gran Cornas 2003: Moniulotteinen ja marjaisa tuoksu, joka on hyvässä tasapainossa. Maultaan yllättävänkin pehmeä, mutta hieman vaisu. Herkullinen silti. 89p.

Mas La Plana 2003: Tumma ja hienostunut tuoksu, mutta muistiinpanoihin oli kirjoitettuna isolla "HAPPOTANNIINI!". Tumma ja tukeva viini, mutta kaipaa ehdottomasti muutaman vuoden kellarointia. Tällä hetkellä 88p.

Manso de Velasco 2004: Tuoksussa ja maussa mustaherukkaa, suussa maistuu vielä viekottelevaa hedelmäisyyttä. 89p.

Tastingissa huomasi kyllä hyvin oman makuhermoston rajallisuuden ja kymmenennen viinin kohdalla alkoi olla hankalaa sanoa oikein mitään syvällistä edessä olevista viineistä. Suurta kunnioitusta ammattilaisille, jotka maistelevat kymmeniä viinejä päivän aikana.

2 kommenttia:

  1. Hei Juha,

    Määrittele "teollinen maku". En löydä sitä Sangre de Torosta; sitä ei ole manipuloitu, vaan se on aito viini, jonka tuottaja on tehnyt itse alusta alkaen, ilman mitään kommervenkkejä. Volyymi on kieltämättä suurehko, mutta ei mitenkään valtava verrattuna mihin tahansa esim. uuden maailman viinin. Negociant-viinit ovat monesti paljon "keinotekoisempia", koska niissä on "väkisin" seloitettu muiden tekemiä viinejä eri lähteistä.

    VastaaPoista
  2. Itselleni tuo "teollinen" tuoksu on käyttämäni hieman negatiivinen termi, jolla tarkoitan alkoholisuuden ja vaikeasti kuvailtavissa olevan "pistävyyden" yhdistelmää, joka tuo itselleni mieleen tehdashallin. Maussa ei enää samoja ominaisuuksia ole.

    Tuo on siis mielleyhtymä, joka liittyy enemmänkin tuoksusta tulevaan mielikuvaan kuin syvälliseen analyysiin mahdollisista valmistusmenetelmistä. :) Mainio ja moneen kertaan pöydässä ollut pihviviini Sangre de Toro silti on, mutta yksistään ilman ruokaa nautittuna melko tuhti.

    VastaaPoista