tiistai 22. tammikuuta 2008

Freixenet vs. Lanson

Tämänertaisessa tastingissa oli Freixenetin Cavoja ja Lansonin Black Label Brut. Uutena viiniterminä vastaan tuli impregnointi, jolla tarkoitetaan hiilidioksidin keinotekoista lisäämistä viiniin, jotta siitä saataisiin kuohuvaa. Kyllähän se hienommalta kuulostaa kuin kyllästäminen, mutta kaikki tastingissa olleet viinit olivat kuitenkin sen verran laadukkaita, että hiilidioksidi oli tuotettu ihan perinteisillä käymismenetelmillä.

Freixenet Cordon Negro Brut
Tuoksultaan ei mitenkään erityisen antava, muttei varsinaisesti epämiellyttäväkään. Suussa kuplat tuntuivat suurilta ja melko aggressiivisilta, mutta maku oli kuitenkin pehmeä. Kuiva ja vähän tylsä. "Ihan jees". 81p.

Alkosta 8,90e.

Freixenet Brut Rosé
Tuoksu on hieman imelä ja muistuttaa kaikille varmasti tuttua vesipiipussa poltetun omenatupakan aromia. Varsin mielenkiintoinen yhdistelmä makeutta ja omenaa. Maussa sama omenaisuus jatkuu sekä alussa että jälkimaussa. Miellyttävät kuplat. 86p.

Alkosta 8,90e.

Freixenet Brut Nature Vintage 2004
Vuosikertacava tuo mukanaan selkeästi aiempia tukevamman tuoksun ja etäistä paahteisuutta. Maku on kuiva ja sitruksinen ja viinin hapot ovat miellyttävät. 88p.

Alkosta 11,10e.

Freixenet Carta Nevada Semi Seco
Suomen ja Saksan myydyin kuohuviini. Yleensä omalle makuaistille tuo on ollut merkki siitä, että kyseinen pullote kannattaa kiertää kaukaa. Vähän niin kuin Gato Negro (Suomen 2. myydyin punaviini. Miksi?!?)

Viini tuoksu vahvisti ennakkoluulojani edelleen, vaikka mielestäni jopa epämiellyttävästä tuoksusta pystyikin hieman hedelmää erottamaankin. Tuoksu ei kuitenkaan motivoinut tarkempaan haisteluun, mutta suussa viini yllätti positiivisesti. Makeaa, aprikoosia, hunajaa, muttei kuitenkaan liiallista makeutta. Ihan kiva tämäkin, mutta ei kuitenkaan vakuuta. 80p.

Alkosta 8,00e.

Freixenet Reserva Real
Kahden vuoden pullokypsytys ja käsin tehty sakan poisto (Dégorgement) lupailevat laatua ja varsin maistuva tuote pulloon on päätynytkin. Tuoksusta ei sinällään saa hirveästi otetta, mutta maku on todella tasapainoinen, hento ja hienovarainen. Miellyttävä jälkimaku jossa kypsää hedelmää ja hieman sitrusta. 89p.

Alkosta 19,97e

Lanson Black Label Brut
Testin viimeisenä oli sitten vielä aitoa samppanjaa ja täytyy todeta, että Ranskaan meni tämänkin tastingin voittajaviini. Väri oli selkeästi kultaan vivahtava ja erottui joukosta. Tuoksu oli monivivahteinen, raikas ja hienostunut. Olin odottanut massiivista paahteisuutta lukemani perusteella, mutta mielestäni tuoksu ei mitenkään erityisen paahtunut, leipäinen tai briossimainen ollut. Verrokki lienee kuitenkin hieman epäreilu ja nuoreksi NV-samppanjaksi tuoksua voisi kyllä luonnehtia paahteiseksikin. Maultaan herkullisen voimakas, täyteläisen hedelmäinen höystettynä hienolla vivahteella voita ja pähkinää. Loistava aperitiivi. 92p.

Alkosta 38,00e.

6 kommenttia:

  1. Vastakommenttia.

    En yhtään ihmettele, ettet löytänyt paahteisuutta yms. Lansonista. Nimittäin kun itsekin olen viiniä pari kertaa aikaisemmin eri yhteyksissä maistanut, en ole mitään vastaavaa havainnut. Jäi vain aikanaan kirjoittamatta tämä tavallisuudesta poikkeavuus ko. postiin.

    Tiedä sitten, josko tuossa viime keväänä maistamassani Black Labelissa oli jotain outoa? Ei se kumminkaan pahaa ollut, päin vastoin parempaa kuin aikaisemmin maistamani vastaavat. Hyvä jos tykkäsit itsekin.

    VastaaPoista
  2. Tuota paahteisuutta tulee pullokypsytyksen myötä lisää, joten periaatteessa pullo, joka on maannut vuoden-pari jossain saattaisi olla hyvinkin erilainen tuossa mielessä.

    Mutta hyvää oli, siitä ei pääse mihinkään. :)

    VastaaPoista
  3. Niinpä, en tullutkaan ajatelleeksi että sehän oli yhden kaverin pullo enkä tiedä koska tai mistä oli ostettu. Oletin vaan että oli tuoretta Alkon tavaraa...

    Off-topic: maistelit Krugin Grande Cuvéeta joku aika sitten baarissa. Itse on tullut joskus ViiniExpossa pari lasia kaadettua. Oli muuten hyvää.

    Siitä vaan tuli mieleen, koska muistan että juomani G.C. -pullon korkki oli niin kapeaksi puristunut, että viinin täytyi olla aika vanhaa. En siis tiedä miltä tuore G.C. maistuu, mutta kypsä oli ainakin taivaallisen hyvää (ja mikä parasta, ilmaista).

    VastaaPoista
  4. Juu, oletan että tuo Krug oli ainakin hapokkuutensa perusteella aika tuoretta tavaraa. Ilmeisesti noilla on siis ihan hyvä menekki ja kierto Luxissa, joka sinällään on huono asia että tavara ei ehdi kunnolla kypsyä. Ainakin sellainen mielikuva on itselleni tullut, että perus-Krugikin mielellään oleilisi pullossa hieman pidempäänkin ennen nauttimista. No, sitä varten on sitten pullo '95 Vintagea kellarilla, että pääsee joskus nautiskelemaan.

    VastaaPoista
  5. Sulla kans ysivitonen, heh. Raportti V-Webiin sitten viidentoista vuoden päästä. =D

    Se kaveri joka meille tota NV:a juotatti saattoi olla jopa sukunimeltään Krug, en ole varma. Joka tapauksessa tuntui viinintekijät tuntevan. Ja se korkki oli tosiaan kapeampi kuin olen koskaan nähnyt, ja viini oli huippua eli uskoisin, että on parantunut vanhetessaan huomattavasti.

    VastaaPoista
  6. South-Carolina-Insurance-3705. huhtikuuta 2010 klo 15.30

    hm. hope to see same more info. Can we speake about it?

    VastaaPoista