lauantai 17. maaliskuuta 2007

Uusi täyteläisyysluokitus

Alkoissa otetaan käyttöön uusi täyteläisyysluokitus punaviinien osalta seuraavassa kuvastossa, joka ilmestyy 5.4. Vanha asteikko oli kevyt-keskitäyteläinen-täyteläinen, mutta nyt asteikon päähän lisätään vielä erittäin täyteläinen -luokka.

Alkon kaikki punaviinit analysoitiin sekä kemiallisesti että aistinvaraisesti kun uutta arviointia tehtiin. Noin kuudestasadasta viinistä pystyttiin toteamaan viitisentoista kemiallista ominaisuutta, jotka vaikuttavat aistittuun täyteläisyyteen. Niistä kymmenen merkittävintä otettiin mukaan arvioiden tekemiseen ja näitä ominaisuuksia ovat muiden muassa alkoholipitoisuus, väri, hapokkuus, tammisuus ja uutospitoisuus.

Täyteläisyysluokitukset tarkkenevat siis hieman ja esimerkiksi Morgon muuttuu keskitäyteläisestä kevyeksi, Guigal keskitäyteläisestä täyteläiseksi ja erittäin täyteläisenä jo alkon nettisivuillakin on mainittuna esimerkiksi Peter Lehmannin Barrosa Shiraz.

Asteikko muodostettiin normaalijakauman mukaiseksi, eli kevyitä ja erittäin täyteläisiä on alkossa tässä vaiheessa molempia n. 50kpl kun taas keskitäyteläisiä ja täyteläisiä löytyy n. 200kpl kumpaistakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti