lauantai 18. maaliskuuta 2006

Champangne Henriot 1969

Tätä viiniä tehtiin Henriotin viinitilalla kokeilumielessä vuosina 1967 ja 1969 100kpl tuplamagnumpulloja kumpaisenakin. Viinitila ei ollut edes tietoinen koko viinin olemassaolosta Pekka Nuikin ottaessa yhteyttä kyselläkseen lisätietoja kyseisestä pullosta. Arkistoja kaiveltuaan he löysivät kuitenkin kirjanpidosta merkintöjä kyseisestä pullotteesta ja nöyrästi pyysivät, että pullo toimitettaisiin heille, koska heillä ei tosiaan ollut tietoa edes kyseisen samppanjan olemassaolosta, saati sitten mausta. Noh, lupaus on lupaus ja se oli tehty viinimessuille, joten ei auttanut muuta, kuin korkata tämä (kuulemma huutokaupassa n. 8000e arvoinen) samppanja ja nautiskella sitä täällä kaukana pohjoisessa.

Ensinnäkin täytyy sanoa, että kaikki aiemmat viittaukset samppanjan paahtoleipäisyyteen ovat suuresti liioiteltuja, sillä vasta tämä vanhus avasi käsitteen kokonaisuudessan minulle. Tuoksu on uskomattoman paahteinen, sisältäen hienosti yhdistyneitä pähkinän ja paahtoleivän tuoksuja. Silmissään pystyi melkein näkemään hyvän ranskalaisen maalaisleivän paahdetun pinnan kun viiniä tuoksutteli. Maussa oli hienostunutta aprikoosin makua ja pähkinöitä ja lievää suklaisuutta. Kuin vähäsuklainen Sacher-kakku tai jokin muu hieno jälkiruoka. Suutuntuma oli hapokas, mutta ei kovin kupliva, koska aika oli jo suurimmat hiilidioksidit ehtinyt viinistä nakertaa. Maun ollessa äärimmäisen herkullinen ei voi kuitenkaan tarpeeksi painottaa tuoksun paahteisuutta; se oli oikeasti käsittämättömän paahteinen ja puhdas.

Herkullinen samppanja, joka antaa hyvää perspektiiviä luonnehdinnalle "paahteinen".

5 pistettä viidestä. (98p/100)

1 kommentti:

  1. [...] Lanson Black Label Brut Testin viimeisenä oli sitten vielä aitoa samppanjaa ja täytyy todeta, että Ranskaan meni tämänkin tastingin voittajaviini. Väri oli selkeästi kultaan vivahtava ja erottui joukosta. Tuoksu oli monivivahteinen, raikas ja hienostunut. Olin odottanut massiivista paahteisuutta lukemani perusteella, mutta mielestäni tuoksu ei mitenkään erityisen paahtunut, leipäinen tai briossimainen ollut. Verrokki lienee kuitenkin hieman epäreilu ja nuoreksi NV-samppanjaksi tuoksua voisi kyllä luonnehtia paahteiseksikin. Maultaan herkullisen voimakas, täyteläisen hedelmäinen höystettynä hienolla vivahteella voita ja pähkinää. Loistava aperitiivi. 92p. Alkosta 38,00e. [...]

    VastaaPoista